$80 laptop anyone? Evolve III Maestro E-Book 11.6" Laptop Computer - Dark Grey

whateverer

[H]ard|Gawd
Joined
Nov 2, 2016
Messages
1,675
This isn't Broadwell, it's a Goldmont Atom. Also Intel has only recently started supporting HDMI 2.0 (60hz), never mind modern 4K displays that take 2.1 (120hz).
It's the same GPU core as Broadwell. Also, Intel has been supporting displayport 1.4 since ice lakes
 
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
How exactly did you disable the power limit, and did you notice any improvement from doing so?
Go into the bios by pushing the del key right after powering on the laptop. Go to Advanced -> CPU Configuration -> CPU Power Management -> Power Limit 1 Enable. Change this setting to disabled.

When the CPU is under full load it will maintain 2.1 Ghz all core boost with the power limit disabled. When the limit is enabled it will be between 1.1 Ghz and 2.1 Ghz depending on the load and the power limit that was set. There's definitely a noticeable difference.
 
Last edited:
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
I did a follow up video, it's a guide for installing Linux Mint on this laptop and the WiFi drivers for anyone who may be thinking about making the switch to Linux. Remember to check if you have the original version of this laptop or v2 which was discussed in this thread. If you have v2 then audio will not work at this time in Linux.
 

Highwind

[H]ard|Gawd
Joined
Sep 9, 2010
Messages
1,407
Just noting my unit corroborates with various "v1" info so far:
  • -model "Maestro-Ebook11" per bottom label
  • -bios date 04/28/2020
  • -audio realtek ALC269 (works out of box with ubuntu/mint
  • -wifi realtek rtl8723du (works with ubuntu/mint/probably many after compile)
One thing i've been curious about is where the text in the OP saying 802.11AC came from. If it was something edited on the product page, it was already changed to N by the time I saw the page. Did anyone get one of these with AC wifi capability and not just N?
 

The Pook

n00b
Joined
Jul 4, 2022
Messages
1
has anyone had any success getting an older Windows installed with functional drivers? planning on trying to get 7 working.

Mine won't be here until the weekend, trying to get things sorted to give it a go. Already got USB 3.0 slipstreamed onto my W7 installer and primarily just worried about the SATA controller. Can't find any info on what it uses.
 
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
Just noting my unit corroborates with various "v1" info so far:
  • -model "Maestro-Ebook11" per bottom label
  • -bios date 04/28/2020
  • -audio realtek ALC269 (works out of box with ubuntu/mint
  • -wifi realtek rtl8723du (works with ubuntu/mint/probably many after compile)
One thing i've been curious about is where the text in the OP saying 802.11AC came from. If it was something edited on the product page, it was already changed to N by the time I saw the page. Did anyone get one of these with AC wifi capability and not just N?
The product description on MicroCenter's site is wrong. None of them have AC WiFi. Another typo is "DDR4" memory. It's actually DDR3 running at 1600mhz.
 

The_Billy

n00b
Joined
Jul 1, 2022
Messages
2
I don't own one of these, but I bet you could install ChromeOS using Brunch. Yes, Chrome OS Flex exists, but it doesn't support Android Apps/Play Store.

https://github.com/sebanc/brunch


I actually used this video to get Chrome OS working! It took a while but I managed to figure it out. I installed it on the eMMC and I cloned the existing Windows installation to the SSD I added.
This video was actually a little more helpful, it's kinda a copy of the one you mentioned but with some stuff that helped me get it working. I needed a usb to ethernet dongle for everything up till the very end.



You will have to mess around a little bit in the Crosh terminal to get wifi up and running. I was pleased to find out however that they have the needed wifi drivers for V11. Here's the link where you can learn to do that. You'll have to scroll a little bit.

https://github.com/sebanc/brunch/blob/master/troubleshooting-and-faqs.md
 

pj-

Limp Gawd
Joined
May 7, 2015
Messages
232
I bought one of these from microcenter yesterday and spent the evening fiddling with it and upgrading it to W11. At some point I noticed it was making a faint sound periodically, which turns out to be the Device Disconnected system sound at an interval of exactly 10 seconds.

It seems to be related to USB and specifically the microsd card reader. The USB ports work fine but a microsd card in the slot will disappear every 10 seconds. The same card in an external USB card reader works just fine. I checked various power settings and tried disabling anything that seemed even remotely related.

Anyone see an issue like this? Pretty sure it's a software problem as it will not disconnect if a file transfer is active. I suspect the Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller - 1.0 (Microsoft) device under USB controllers is involved. Driver version is 10.0.22000.778 with a date of 6/17/22. Been trying to find an older version but it is proving difficult.
 
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
I just noticed something new on the Microcenter website. They have 2 SKUs now: https://www.microcenter.com/search/search_results.aspx?Ntt=evolve&searchButton=search&storeid=029
Not sure what the differences are, if any, but the new SKU does not mention LTE.
This could be a typo, or maybe they do have a newer version with the LTE removed to save cost.
Price is the same for both.
Nice find. Hopefully someone can confirm if LTE was removed and if anything else changed.
 

lobstar

Limp Gawd
Joined
Nov 24, 2004
Messages
301
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
Not only is it missing the LTE card but they haven't even soldered on the connector so you cannot upgrade the device unless you solder it yourself. I just got a couple Sunday and I'm glad I got in early.

https://www.reddit.com/r/linuxhardware/comments/tk6hdp/comment/ihqlla3/?context=3
Thanks. Although it's disappointing, I can't say I'm surprised. Companies are always looking for ways to cut costs and this thing only costs $60 now. The LTE feature is not something you'd expect to find in regular priced laptop, let alone a budget one for $60.
They should have just left out the card instead of removing the entire slot. I feel like replacing the card for an SSD was one of the selling points for this laptop. Glad I picked up two of the original versions while they were available.
 
Last edited:

Luke M

Limp Gawd
Joined
Apr 20, 2016
Messages
502
I picked one up. The salesman was still touting LTE even though they sold out of that version! Screen has a stuck pixel, but I think I'll keep it if there are no other defects.
 

lobstar

Limp Gawd
Joined
Nov 24, 2004
Messages
301
Added an SSD heatsink to it with some Arctic Alumina adhesive.
1659540662048.png

1659540685311.png


Edit: I got 826 points! 5 minutes in it was still at 2100mhz! The first stock run was 518 points (+59.5%!!!)
1659566610958.png
 
Last edited:
Joined
Jun 15, 2022
Messages
30
Added an SSD heatsink to it with some Arctic Alumina adhesive.



Edit: I got 826 points! 5 minutes in it was still at 2100mhz! The first stock run was 518 points (+59.5%!!!)
Wow that's quite an improvement! If only it were less invasive, but at least the heatsink is getting real airflow now! (y)
I was able to fit a different SSD heatsink next to the laptop's heatsink, rather than on top of it. Then I placed a large thermal pad on the cover so that it's touching both heatsinks. Not sure how much it's helping yet, I'll do tests soon.
I have two of these laptops, one being completely stock. I'll be doing a thermal comparison very soon!
 

Gilthanis

[H]ard|DCer of the Year - 2014
Joined
Jan 29, 2006
Messages
8,516
I ordered 5 of these and foolishly drug my feet on opening them up and testing. They only give a 15 day return window on them and they took 7 days to ship. First one I opened, my wife uses. It seems to work fine except after the first round of Windows updates, it now won't update. Second one I opened up, it worked fine until Windows started updating. Then the USB went to shit. It started with the Realtek wifi disappearing in the connections portion only showing the Cellular connections. Restarting would usually bring it back up but needed an additional hard shut down and a second restart to get to work. It would usually work until more updates attempted and then fail again. Requiring a few more restarts/hard shut downs. I copied all the driver locations in Windows 10 (typically 3 locations) and then did a complete wipe of the system using a really old windows 10 setup. It worked fine again in older Windows 10 but once Windows updates the USB goes to shit again. Sometimes it is just the wifi and sometimes it is all USB altogether. I would just send it back but like I said...my dumb ass didn't test within the window. So, I'm gonna have to test the other 3 and then figure out what I can use it for. If the WiFi cannot stay up, it is of little use to me.
 

lobstar

Limp Gawd
Joined
Nov 24, 2004
Messages
301
I ordered 5 of these and foolishly drug my feet on opening them up and testing. They only give a 15 day return window on them and they took 7 days to ship. First one I opened, my wife uses. It seems to work fine except after the first round of Windows updates, it now won't update. Second one I opened up, it worked fine until Windows started updating. Then the USB went to shit. It started with the Realtek wifi disappearing in the connections portion only showing the Cellular connections. Restarting would usually bring it back up but needed an additional hard shut down and a second restart to get to work. It would usually work until more updates attempted and then fail again. Requiring a few more restarts/hard shut downs. I copied all the driver locations in Windows 10 (typically 3 locations) and then did a complete wipe of the system using a really old windows 10 setup. It worked fine again in older Windows 10 but once Windows updates the USB goes to shit again. Sometimes it is just the wifi and sometimes it is all USB altogether. I would just send it back but like I said...my dumb ass didn't test within the window. So, I'm gonna have to test the other 3 and then figure out what I can use it for. If the WiFi cannot stay up, it is of little use to me.
That's strange. It took about 5 days but I was able to fully update mine and it suggested Win11 so I installed that too. I got a bit more performance with Win11 and no driver issues. (edit: my modded one is still win10 education.)
 
Top